Gaatjes in shirts, waar komen die toch vandaan?

Bijna iedereen kent het vervelende fenomeen: kleine gaatjes die ineens in je T-shirt verschijnen. Heel irritant, zeker als het in je nieuwe favoriete shirt zit. Motten, broekriem, bh’s, slijtage, waar komen ze vandaan en is er een oplossing?

tip tegen gaatjes in shirts

Waar komen de gaatjes in je shirt vandaan?

Wil jij weten hoe die kleine gaatjes nou ineens in je kleding terecht komen? Wij hebben hierop twee antwoorden en een handige oplossing om zo’n vervelend gaatje heel simpel te dichten.

Kwaliteit van de stof

Kleine gaatjes in je shirt komen vaak voor. Maar waar ze vandaan komen is vaak onduidelijk. Volgens de vakmensen uit het Textiellab van het Textielmuseum begint het met de kwaliteit waar het kledingstuk van gemaakt is. Een stof is opgebouwd uit een aantal facetten: van het katoen van de katoenplant tot het garen waarmee de stof geweven is. Is je kledingstuk gemaakt van 100% katoen met lange vezels en goed gesponnen garen (de allersterkste stof), dan heb je waarschijnlijk geen last van die irritante gaatjes. De meeste shirts en sweaters worden helaas gemaakt van een single jersey, wat wil zeggen dat het gebreid is met één draad. Als één zo’n draadje breekt, dan ontstaat er gelijk ene gaatje.

Broekriem

De broekriem, de tafelrand of het staan tegen het aanrecht, is vaak boosdoener nummer twee. Je shirt klemt of schuurt ertegen aan en een slechte stof kan daardoor snel kapot gaan. Vandaar dat de gaatjes meestal bij rond de navel ontstaan.

Wat is de oplossing voor gaatjes in je shirt?

Maar wat doe je als er de volgende ochtend ineens een gaatje in je favoriete jurk zit? Nou dit dus:

Volg How to Make op Facebook voor meer creatieve DIY ideeën, handige weetjes en lifehacks!